Limonium vulgare

Gènere: Limonium
Espècie: vulgare
Família: Plumbaginàcies
Nom popular: Saladina, lavanda de mar, bleda salada.
Distribució natural: Originària del litoral atlàntic europeu des del sudoest de la Península Ibèrica fins el sudoest de Suècia. Ha estat citada a les illes Açores, tot i que les poblacions allà existents –presents en els penyassegats- semblen diferir notablement de les del litoral atlàntic europeu. Existeixen poques poblacions en el Cantàbric. General a la costa catalana i del País Valencià.Viu en sòls molt humits i salobrosos de les marismes externes halòfiles dels estuaris. Excepcionalment en penyassegats marítims.
Humitat: Mitjana o alta
Insolació: Sol
Requeriments edàfics: Indiferent a la natura àcida, neutre o bàsica del substrat, tot i que tendeix als sòls alcalins. Tolera bé els sòls salinitzats. També tolera els sòls argilosos. Viu bé en marismes halòfiles, terrenys humits i mal drenats. Pot viure també entre roques on s’acumulen sorres.
PH: Sense tendència limitant
Color A: Blau
Color B: Rosa/Malva
Floració: Estiu Tardor
Porte: Planta herbàcia perenne que forma rosetes de fulles basals de fins a 25-30 cm d’alçada, que arriba als 70 cm amb les espigues durant la floració.
Fulles: Perennes.
Resistència al fred: Zona 4 (-34,4 a -28,9º C)
Característiques: Planta herbàcia perenne que forma rosetes de fulles basals de fins a 25-30 cm d’alçada, que arriba als 70 cm amb les espigues durant la floració, de tiges erectes o lleugerament arquejades, glabres. Fulles basals amples i llargues, ondulades, d’intens color verd i brillants, de punta afilada, de 10-35 x 1,5-3 cm, amb peciol que no supera la meitat de la llargària de la fulla. Floreix de l’estiu a principi de tardor, amb nombroses flors petites hermafrodites tubuloses que cobreixen de color rosa violat a blau unes espigues molt ramificades a la seva part terminal.
Usos freqüents: Viu molt bé en lloc humits i calorosos, amb mal drenatge. Molt apte per a zones amb forta influència marítima, en terrenys salinitzats i en llocs sotmesos a vents molt forts. Molt útil en parterres i bordures per la seva floració molt abundosa i d’aspecte brumós durant l’estiu i principi de tardor. Bona entapissant per a crear cobertures denses. Viu bé també en rocalles i en zones amb fort pendent. Apta per a zones urbanes ja que tolera molt bé la contaminació. Molt atractiva per a les papallones. Apte per a zones sotmeses a la pressió dels hervíbors (conills, vaques…). S’utilitza freqüentment per a flor seca.
Jardinería: Planta molt resistent. Requereix una certa humitat i abundosa llum solar. Tolera els sòls molt humits i mal drenats.
Agrupacions:  Autòctones.  Persistents.  Perennifòlies.  Adaptades a zones litorals.  Entapissants.  Rocalles.

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto