Dasylirion leiophyllum

Gènere: Dasylirion
Espècie: leiophyllum
Família: Asparagàcies
Nom popular: Cullera del desert, sotol suau.
Distribució natural: És originària d'Amèrica del Nord, on es troba entre Chihuahua i Coahuila a Mèxic i Nou Mèxic i oest de Texas als EEUU. Creix en boscos i pastures del desert, sovint en substrats calcaris, i generalment només en les zones seques.
Humitat: Baixa
Insolació: Sol
Requeriments edàfics: És poc exigent quan a la natura del sòl i s'adapta bé a tot tipus de substrat. Tolera els fortament calcaris. Tolera els sòls molt calents i secs. Prefereix disposar d'un bon drenatge.
PH: Sense tendència limitant
Color A: Blanc
Floració: Primavera Estiu
Porte: Planta que forma una roseta radial i simètrica de fulles llargues i estretes, de fins a 1,8 m d'alçada i amb el mateix diàmetre, a partir d'un nucli central que s'allarga en troncs erectes o decumbents que solen arribar a 1 m de llargària.
Fulles: Perennes, llargues i punxegudes.
Resistència al fred: Zona 7 (-17,7 a -12,3º C)
Característiques: És un arbust amb un tronc de fins a 1 m de llarg i de creixement erecte o decumbent. Les fulles són de color verd intens brillant, fibroses i estretes, llargues i punxegudes, que creixen fins a 80 cm de llargària per 2,5 d'amplada, amb forma de cullera a la base. Els marges tenen espines recorbades cap enrere. Els exemplar adults poden tenir les beines de les fulles mortes de les temporades anteriors al voltant del tronc. Floreix entre primavera i estiu. La inflorescència és d'uns 30 cm de llargària al cim d'una tija que pot arribar als 5 m d'alçada. L'espècie és diòica, amb estructures reproductives masculines i femenines en individus separats. Les diminutes flors blanquinoses tenen molts tèpals verdosos d'aproximadament 2 mm de llargària. El fruit és una càpsula d'un cm de llargària. Les plantes es reprodueixen per llavors i vegetativament per brots de gemmes ubicades a la base de les fulles.
Usos freqüents: Molt apta per a jardineria de baix manteniment, xerojardienria i en general en zones molt calentes i seques. Interessant per a crear un accent en els jardins gràcies al seu hàbit arquitectònic. També és útil per a crear grans masses denses com a cobrisol. Útil en plantacions de seguritat per la seva inexpugnabilitat.
Jardinería: Fàcil de cultivar i de fàcil adaptació en la majoria de terrenys. Evitar la seva implantació en zones molt obertes i accessibles als nens degut a les seves punxes prominets.
Agrupacions:  Al·lòctones.  Persistents.  Perennifòlies.  Entapissants.  Medianas y setos.  Rocalles.

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto