Acer opalus

Gènere: Acer
Espècie: opalus subsp. opalus
Família: Aceràcies
Nom popular: Blada, rotaboc.
Distribució natural: Es troba a Europa: Itàlia, Península Ibèrica i Balears (la subespècie granatense) i Alemanya, i a Àfrica al Marroc i Algèria. Als Països Catalans es troba sobretot a les rouredes de l’estatge montà i de la muntanya mediterrània, entre 350 i 1750 m d’alçada. Viu en zones calcàries prop de cursos d’aigua o en penyassegats rocosos i relativamente ombrívols. Espècie catalogada com a vulnerable.
Humitat: Mitjana
Insolació: Sol o Mitja ombra
Requeriments edàfics: Té preferència pels sòls calcaris, relativamente humits i frescos, fins i tot a l'estiu.
PH: Tendència alcalina
Color A: Groc
Floració: Primavera
Porte: Arbust de branques obertes o arbre de mida mitjana, de fins 10-15 m d'alçada, de capçada semioval, una mica irregular.
Fulles: Caduques
Resistència al fred: Zona 6 (-23,3 a -17,8º C)
Característiques: Arbre caducifoli de mida mitjana de fins a 15-20 m d’alçada i amb un tronc de fins a 1 m de diàmetre. Les fulles són de color verd brillant, palmades i oposades, amb el limbe de les fulles dividit en 3 o 7 lòbuls aguts, retallats i amb entrants poc profunds. A la tardor es tornen grogues. Floreix de març a maig encorimbes penjants i fructifica cap el setembre. Els seus fruits són sàmares alades. L’angle de les ales és agut o recte. Maduren a la tardor.
Usos freqüents: Molt interessant en jardineria pel valor ornamental del seu fullam i per la seva aptitud de crear ombres espesses.
Jardinería: Admet bé la poda, i es pot formar amb tendència arbòria o més aviat arbustiva. Procurar que no pateixi períodes excessius de sequera i temperatures altes del substrat.
Agrupacions:  Autòctones.  Persistents.  Caducifòlies.  Arbòries. 

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto