Tilia cordata

Gènere: Tilia
Espècie: cordata
Família: Tiliàcies
Nom popular: Tell de fulla petita.
Distribució natural: Originària d'Europa, viu des de la Península Ibèrica fins els Urals i les muntanyes del Líban, Síria i Turquia. Als Països catalans es troba als Pirineus, territori olositànic i catalanídic Nord. Apareix també als Picos de Europa i País Basc. Boscs caducifolis humits de l'estage montà plujós. Sovint apareix cultivada. De 200 a 1700 m.s.m.
Humitat: Mitjana
Insolació: Sol o Mitja ombra
Requeriments edàfics: Viu bé en sòls àcids, bàsics o neutres. Tolera molts tipus de substrat sempre que disposi d'un bon drenatge. Prefereix els sòls humits. No tolera la salinització del terreny.
PH: Sense tendència limitant
Color A: Groc
Floració: Primavera Estiu
Porte: Arbre de fins 20-30 m d'alçada i de 1 a 1,5 m de circumferència a la base del tronc. De capçada ampla i regular.
Fulles: Caduques
Resistència al fred: Zona 6 (-23,3 a -17,8º C)
Característiques: Arbre de fins 30 m d'alçada, de capçada ampla, regular, d'escorça clivellada longitudinalment en els adults i de color bru grisós. Les branques joves són glabres, amb gemmes de 5-7 mm, proveïdesde vàries esquames, ovoidees, de color vermellós, glabres. Loes fulles són alternes, peciolades, de 3-10 cm, cordades, amb la base lleugerament assimètrica, l'àpex acuminat i el marge regularment serrat; són glabres a la part superior i amb pèls vermellosos brunencs sobretot a les axil·les dels nervis. Floreix a la promavera avançada i estiu, de juny a agost, més tard que Tilia platyphylos. Les flors s'agrupen en inflorescències cimoses, formades per 4-15 flors erectes, llargament pedunculades, grogues, amb una bràctea lingüiforme, oblonga, obtusa, que apareix soldada a la meitat inferior del peduncle. El fruit és globós, de 6-8 mm, de pericarp llenyós.
Usos freqüents: En jardineria es pot usar com a arbre d'alineació en grans carrers i avingudes. Molt útil també com a peu aillat par a lluir la seva estructura elegant. Molt apte per a la formació d'arbredes, tanques i mitjanes. És un bon arbre d'ombra adptat a las ciutats. És una planta melífera.
Jardinería: Admet molt bé la poda de retall i formació. Prefereix sòls humits però si es troba en condicions de sequera a les ciutats pot perdre la fulla.
Agrupacions:  Autòctones.  Persistents.  Caducifòlies.  Aromátiques.  Arbòries.  Medianas y setos. 

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto