Cercis siliquastrum

Gènere: Cercis
Espècie: siliquastrum
Família: Lleguminoses
Nom popular: Arbre de l'amor, arbre de Judes.
Distribució natural: És originària del Mediterrani, des de França fins l'Orient Pròxim. Introduït a Europa Central, Àfica tropical i Nordamèrica. Es troba normalment en pendents àrides al llarg de les riberes dels rius.
Humitat: Baixa o Mitjana
Insolació: Sol
Requeriments edàfics: Viu bé en tot tipus de sòls, tot i que té una certa preferència pels calcaris. Pot tolerar els moderadament àcids. No admet gaire bé l'embassament del substrat. Prefereix sòls profunds. Els exemplarsd adults toleren la sequera del sòl.
PH: Tendènca alcalina o neutre
Color A: Rosa
Color B: Blanc
Floració: Primavera
Porte: Arbre de mida petita de fins a 12-15 m d'alçada màxima, de tronc tortuós amb l'edat, de capçada oberta i irregular.
Fulles: Caduques
Resistència al fred: Zona 8 (-12,2 a -6,7º C)
Característiques: Arbre caducifoli de mida petita que assoleix normalment de 4 a 6 m d'alçada però que pot arribar als 15 m. El tronc és de fusta llisa i clara, que es torna tortuosa i negre a la maduresa. La capçada és oberta i irregular. Assoleix el seu creixement ple als 20 anys aproximadament. Les fulles són simples, alternes, glabres, d'arrodonides a cordiformes, de 7 a 12 cm de llargària, amb l'àpex arrodonit i peciolades. La inervació és palmada. Són de color verd a la part superior i de to lleugerament glauc a la inferior. Les fulles joves poden tenir una tonalitat rosada, i apareixen tardanament, a a l'abril. A principis de primavera (entre març i abril) es cobreixen de flors que apareixen abans que les fulles. Són hermafrodites, amb una corlo·la papilonàcia de color rosa-lila o blanca. Tenen 1-2 cm de llargària i s'agrupen en raïms de 3-6 flors. Els fruits són llegums indehiscents amb una estreta ala central, de color vermellós a bru obscur segons el grau de maduració, que pengen de les branques. Fan uns 6-10 per 1,5 cm. Maduren al juliol i s'aguanten a l'arbre fins la següent floració.
Usos freqüents: Molt apte per a jardineria urbana en zones a ple sol, amb gran potencial estètic per la seva floració primerenca molt vistosa i abundant i pel seu fullam posterior. Apte com a arbre aïllat en petits jardins.
Jardinería: S'ha d'implantar en zones ben assolellades i en sòls profunds i ben drenants. Una vegada instaurat suporta bé la sequera. Pateix amb els vents forts, que poden trencar les branques i en faciliten les podridures de tronc. Les branques afectades pels trencaments s'han d'eliminar a finals d'estiu. Tolera bé la poda. Es pot renovar amb una poda dràstica (encara que no totes les temporades). Es pot adobar una vegada a l'any, abans de la floració primaveral. Els exemplars adults són de difícil trasplantament.
Agrupacions:  Al·lòctones.  Persistents.  Caducifòlies.  Arbòries. 

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto