Ajuga reptans

Gènere: Ajuga
Espècie: reptans
Família: Lamiàcies
Nom popular: Búgula
Distribució natural: És natural d’Europa i Nord d’Àfrica, extenent-se fins l’Iran. A La Península Ibèrica apareix a La Corunya, Astúries, Cantàbri, Hosca, Lleó, Pontevedra. Es troba en prats humits i de sega, boscos ombrívols i herbassars humits prop dels rius, principalment a l’estatge montà.
Humitat: Mitjana
Insolació: Sol, Mitja ombra o Ombra
Requeriments edàfics: Te preferència pels sòls lleugerament àcids: pH 4,5-7,5, relativament profunds i no excessivament pobres en matèria orgànica, tot i que tolera els bàsics, i fins i tot amb certa salinitat. Admet variacions d’humitat i nutrients derivades del maneig dels prats de pastura o sega.
PH: Tendència acidòfila o neutre
Color A: Blau
Floració: Primavera Estiu
Porte: Planta herbàcia reptant amb estolons dels quals surten tiges que arriben als 10-40 cm de llargària.
Resistència al fred: Zona 3 (-40,0 a -34,5º C)
Característiques: Planta herbàcia perenne reptant i rizomatosa amb estolons radicants de recobriment dens d’on surten nombroses tiges erectes de 10-40 cm de llargària. Amb fulles oblongues i oposades, verd fosc amb tocs porpra. Les flors, petites i de color blau, creixen en inflorescències en raïm, compactes i abundoses. Floreix d’abril a juliol.
Usos freqüents: El seu ús principal és per a formar cobertures, ja que ràpidament forma catifes denses. Bon substitut de les gespes en zones ombrívoles, on aquestes últimes són difícils d’implantar. Interessant en plantacions sota arbres, i també en combinació amb bulbs de primavera. Molt atractiva per a les papallones.
Jardinería: De fàcil adaptació i creixement força ràpid en sòls ben drenats, sobretot en llocs relativament humits i de sòl no excessivament pobre. Creix bé a l’ombra, però els millors colors de fullatge apareixen en l’exposició al sol. Les plantes poden ser segades arran després de la floració per eliminar-ne les espigues seques i renovar-les. Poden aparèixer podridures de coll d’arrel en sòls excessivament humits i pesants, amb mal drenatge. Evitar la proximitat a les gespes, ja que podria competir amb aquestes.
Agrupacions:  Autòctones.  Persistents.  Perennifòlies.  Entapissants. 

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto