Vitex agnus-castus

Gènere: Vitex
Espècie: agnus-castus
Família: Verbenàcies
Nom popular: Aloc
Distribució natural: Per tota la Mediterrània. A la Península Ibèrica es troba al litoral mediterrani (tot i que és poc freqüent a la zona central). També és present a les Balears. Viu en rambles i riberes, fins als 200 m s.n.m.
Humitat: Mitjana o alta
Insolació: sol o mitja ombra
Requeriments edàfics: Indiferent al tipus de sòl (calcari o silícic). Viu bé en tot tipus de substrats (sorres, argiles, etc.), tot i que té una certa preferència pels drenants. Tolera una certa salinització edàfica i no requereix sòls gaire rics en nutrients.
PH: Sense tendència limitant
Color A: Blau
Color B: Blanc
Floració: Primavera Estiu
Porte: Arbustiu (arbori) (alçada: 1-6 m; amplada: 3 m)
Fulles: Caduques
Resistència al fred: Zona 7 (-17,7 a -12,3º C)
Característiques: Arbust o petit arbret de creixement ràpid, molt perfumat, de tiges grisenques, amb fulles oposades, palmades, caduques, amb 5-7 foliols lanceolats, grisencs al revers. Forma mates molt ramificades i arrodonides de forma natural. Floreix molt abundantment de color blau, porpra o blanc. Les flors s´agrupen en inflorescències de gairebé 15 cm de llargada. Atreu molts insectes degut a la floració i al perfum de la mata i, conseqüentment, també als aucells. És de fàcil implantació i creixement ràpid.
Usos freqüents: Molt apta per a restauracions ambientals, en rambles seques, marges de rierols i zones humides en general a prop de la costa, ja que tolera bé l´embat marí i una certa salinització del sòl. Útil en les zones més o menys humides rera les dunes litorals. Molt útil en jardineria, en zones assolellades o a mitja ombra i en jardins prop del mar. Pot disposar-se en zones de reg moderat o en zones sense reg si disposa d´un sol profund. Molt interessant per la seva floració estival. És útil per fer tanques i mitjanes, amb una densitat
Jardinería: Tolera molt bé les podes, que és convenient efectuar a l´hivern, abans de la brotada, ja que la floració es produeix sobre fusta nova; tot i això, sense podar la planta adquireix naturalment una forma arrodonida molt ornamental. No requereix esmenes especials en el sòl, tot i que té una certa preferència pels sòls drenants, sobretot si rep regs regulars. Viu bé prop de zones humides, tot i que suporta períodes de sequera si disposa de sòls profunds. No requereix sòls rics. En cas d´utilitzar fertilitzants es poden aplicar a principis de primavera i a principis d´estiu. En general és poc sensible a les malalties.
Agrupacions:  Autòctones.  Persistents.  Caducifòlies.  Aromátiques.  Arbòries.  Adaptades a zones litorals.  Dunes.  Zones humides i aquàtiques.  Medianas y setos. 

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto