Koelreuteria integrifolia (Koelreuteria bipinnata)

Gènere: Koelreuteria
Espècie: integrifolia (Koelreuteria bipinnata)
Família: Sapindàcies
Nom popular: Saboner, arbre de llànties xineses.
Distribució natural: Originària dels erms del sudoest de la Xina, a la provincia de Yunnan.
Humitat: Baixa o Mitjana
Insolació: Sol o Mitja ombra
Requeriments edàfics: Indiferent a la natura àcida, neutre o básica del sòl. Prefereix sòls profunds, fèrtils i ben drenats. Tolera bé la sequera, les temperatures elevades i una certa salinització del substrat.
PH: Sense tendència limitant
Color A: Groc
Floració: Estiu
Porte: Petit arbre caduc de fins a 12 m d’alçada i 7 m de diàmetre de capçada, d’aspecte arrodonit i de ramificació irregular.
Fulles: Caduques
Resistència al fred: Zona 6 (-23,3 a -17,8º C)
Característiques: Arbre caduc de fins a 12 m d’alçada i 7 m de diàmetre de capçada, de creixement ràpid. D’escorça beig fissurada longitudinalment en zigazaga. Fulles bipinnades, de color verd brillant que es tornen d’un groc daurat intens a la tardor. En la brotació les fulles noves prenen una coloració verd clar amb tons de coure. Floreix de juliol a setembre. Les flors, de color groc i amb aspecte de paper, neixen en grans panícules que cobreixen la capçada fosca. Consten de 4 pètals amb una taca taronja a la base cadascun. Són seguides per sàmares de color rosaci broncejat, molt ornamentals (anomenades “llànties xineses”) que pengen de les branques i cobreixen l’arbre.
Usos freqüents: Molt apte per a condicions de jardineria urbana i jardineria de baix manteniment. Tolera molt bé les condicions de sequera i la contaminació, així com la salinització del substrat i el calor i la insolació directa. Es pot usar també en zones a mitja ombra en carrers o patis. Molt útil on es requereixen arbres de creixement ràpid. Molt interessant en jardineria per l’aspecte ornamental de la floració estival, la coloració de les fulles a la tardor i la producció de sàmares molt vistoses que s’hi mantenen fins ben entrat l’hivern.
Jardinería: És recomenable mantenir el sòl fèrtil. Agraeix l’adob ric en potassi. Les llavors germinen fàcilment sota la capçada de l’arbre, per la qual cosa d’ha de tenir cura d’eliminar-ne els plançons. En condicions d’ombra la floració és menys abundant. És convenient podar l’arbre quan és jove per a donar-li una bona estructura, ja que ramifica de forma irregular. La fusta és fràgil i les branques es poden trencar sota l’efecte dels vents forts o les acumulacions de neu sobre la capçada.
Agrupacions:  Al·lòctones.  Persistents.  Caducifòlies.  Arbòries. 

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto