Elaeagnus angustifolia

Gènere: Elaeagnus
Espècie: angustifolia
Família: Eleagnàcies
Nom popular: Arbre del paradís, olivera russa.
Distribució natural: Originària de la zona Central i zona Occidental d'Àssia, des del sud de Russia i Kazajstan a Turquia i Iran. Es troba amplament naturalitzada en tot el sud i centre d'Europa, i a Nordamèrica, escapada dels jardins gràcies a la fàcil disseminació de les llavors pels ocells i a la seva baixa taxa de mortandat i fàcil implantació en terrenys pobres. Sovint envaeix hàbitats de ribera.
Humitat: Baixa o Mitjana
Insolació: Sol o Mitja ombra
Requeriments edàfics: Indiferent a la natura àcida, neutre o bàsica del substrat. Pot viure en sòls molt pobres gràcies a la seva capacitat de fixar nitrògen. Tolera els sòls relativament humits i també els sòls secs una vegada implantada. Prefereix els substrats amb un bon drenatge, tot i que viu bé en sòls pesats com les argiles. Tolera una certa salinització del sòl.
PH: Sense tendència limitant
Color A: Groc
Floració: Primavera Estiu
Porte: Arbust de fulla perenne més o menys espinós o inerme que creix fins els 5-7 m d'alçada.
Fulles: Perennes, lanceolades, de color gris platejat.
Resistència al fred: Zona 3 (-40,0 a -34,5º C)
Característiques: Arbust de fulla perenne més o menys espinós o inerme que creix fins els 5-7 m d'alçada. Les seves tiges, brots i fulles estan cobertes d'esquames argentades que li donen el seu aspecte gris platejat. Les fulles són alternes, lanceolades, de 4-9 cm de llarg i 1-2,5 cm d'ampla, platejades sobretot al revers. Les flors, molt aromàtiques, es produeixen a principis d'estiu en grups de 1 a 3, de fins 1 cm de diàmetre amb un calze groc cremós de quatre lòbuls. Són seguides a la tardor per raïms de fruita, unes petites drupes semblants a cireres de 1-1,7 cm de diàmetre, de color groguenc a taronja vermellós i cobertes d'esquames platejades. Són fruits comestibles i dolços, molt atractius per als ocells. És un arbust que pot fixar nitrògen atmosfèric a les seves arrels.
Usos freqüents: Arbust molt ornamental en jardineria pel seu color argentat, i per la seva fàcil implantació i creixement ràpids. Molt apte per a formar tanques, en mitjanes i bordures. Molt apte en zones de ribera. Molt útil també per a formar tanques protectores dels vents, fins i tot els d'influència marítima, salinitzats. Interessant per la seva acció de millora dels sòls pobres gràcies a la seva capacitat de fixar nitrògen, afavorint fins i tot les plantes dels seu entorn. Els fruits són molt atractius per a la fauna silvestre.
Jardinería: No requereix aports d'adobs. És molt tolerant a la poda. De molt fàcil implantació i manteniment fins i tot en les seves fases inicials. Li poden aparèixer taques foliars causades per fongs.
Agrupacions:  Al·lòctones.  Persistents.  Perennifòlies.  Adaptades a zones litorals.  Zones humides i aquàtiques.  Medianas y setos. 

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto