Dorycnium pentaphyllum

Gènere: Dorycnium
Espècie: pentaphyllum
Família: Papilionàcies (lleguminoses)
Nom popular: Botja d´escombres, socarrell
Distribució natural: S'estén per alguns indrets del nord del Mediterrani i del nord d'Àfrica. Es troba per tota la Península Ibèrica, excepte el nord-oest, i també a les Balears. Viu en matollars i pastures de les contrades mediterrànies i l'estatge montà, fins als 1600 m s.n.m.
Humitat: Baixa
Insolació: sol
Requeriments edàfics: Indiferent al tipus de sòl (calcari o silícic). És poc dependent del tipus de sòl; suporta bé els terrenys pedregosos, sorrencs i argilosos, tolera els que són moderadament salins i també els que són pobres en nutrients i matèria orgànica.
PH: Sense tendència limitant
Color A: Blanc
Floració: Primavera
Porte: Arbustiu (alçada: 50-100 cm; amplada: 60 cm)
Fulles: Persistents
Resistència al fred: Zona 7 (-17,7 a -12,3º C)
Característiques: Planta molt ramificada, de creixement ràpid. Les fulles són petites i estan formades per 5 folíols verd-glaucs en disposició palmada. Té un sistema radical molt desenvolupat. La floració es abundant i relativament vistosa. És de fàcil implantació i creixement ràpid. Atrau els himenòpters i és melífera.
Usos freqüents: Molt útil per a fixar talussos secs, pobres i degradats. Utilitzat també en jardineria de baix manteniment per a fer vorades o recobriments del sòl en zones seques i al litoral. Densitat de plantació: 3-4 plantes/m2.
Jardinería: No necessita reg. Suporta les podes, però no severes. No requereix aports de matèria orgànica ni altres adobats. Un excés de reg o de fertilitat del sòl produeix plantes massa tendres, sense consistència.
Agrupacions:  Autòctones.  Persistents.  Perennifòlies.  Adaptades a zones litorals.  Dunes.  Gipsícoles.  Rocalles.

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto