Salix purpurea

Gènere: Salix
Espècie: purpurea
Família: Salicàcies
Nom popular: Saulic
Distribució natural: Per gairebé tot Europa i el nod d'Àfrica. A la Península Ibèrica es troba des de Sierra Nevada fins a la Vall d'Aran i és més rara cap a l'oest. Viu en salzedes de les vores de rius i torrents, entre 200-1500(2000) m s.n.m.
Humitat: Mitjana o Alta
Insolació: sol
Requeriments edàfics: Indiferent al tipus de sòl (calcari o silícic). Viu bé en substrats argilosos, llimosos o sorrencs, tot i que té preferència pels sòls drenants. Viu bé a les graves fluvials i tolera bé un embassament temporal del substrat. Prefereix sòls no excessivament pobres en nutrients.
PH: Sense tendència limitant
Color A: Groc
Floració: Primavera
Porte: Arbustiu (alçada: 1-4 m; amplada: 3 m)
Fulles: Caduques
Resistència al fred: Zona 6 (-23,3 a -17,8º C)
Característiques: Arbust diòic molt ramificat des de la base, de branques erectes i fulles blau-grisoses, caduques, lanceolades o linears, serrulades, que s´ennegreixen quan s´assequen. Les branques, molt ornamentals, són d´un color plomós a la part inferior, i es tornen d´un bru vermellós cap a l´àpex. Els brots nous són d´un vermell brillant. La mata té un gran potencial ornamental tant pel fullam com pel color de les rames a l´hivern, quan no té fulles. Flors en aments poc vistosos. Implantació fàcil i creixement ràpid si disposa d'humitat en el sòl.
Usos freqüents: Molt apta per a restauracions ambientals, en zones humides, marges d´estanys, rambles de rius amb cursos d´aigua ràpids i torrenteres seques i humides, ja que tolera tant un embassament temporal del sòl com una relativa sequera ocasional (a diferència d´altres Salix). Suporta molt bé l´embat directe de l´aigua de les riuades o torrentades. Molt útil en jardineria, en sòls relativament humits, a ple sol. Molt apte també per a formar tanques, mitjanes i alineacions i per fixar talussos humits.
Jardinería: Té preferència pels substrats drenants, tot i que s´adapta bé a tot tipus de sòl. Tolera bé les podes; és aconsellable realitzar-ne una de forta a finals d´hivern per tal d´obtenir un brancatge jove, molt més ornamental, per a la següent temporada. Tolera èpoques de sequera, però prefereix disposar d´un reg ocasional o regular durant l´estiu, o bé disposar d´un nivell freàtic alt o una pluviometria elevada.
Agrupacions:  Autòctones.  Persistents.  Caducifòlies.  Zones humides i aquàtiques.  Medianas y setos. 

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto