Rhamnus alaternus

Gènere: Rhamnus
Espècie: alaternus
Família: Ramnàcies
Nom popular: Aladern, llampúgol, mata selva
Distribució natural: S'estén per tota la regió mediterrània. Es troba per la major part de la Península Ibèrica (llevat de la regió nord-oest) i per les illes de Mallorca, Menorca i Eivissa. Viu en màquies, garrigues i alzinars, fins als 1300(1600) m s.n.m.
Humitat: Baixa o Mitjana
Insolació: sol o mitja ombra
Requeriments edàfics: Indiferent al tipus de sòl (calcari o silícic). Aguanta bé terrenys pedregosos i sòls molt esquelètics. Té uns requeriments mínims en nutrients.
PH: Sense tendència limitant
Color A: Sense interès ornamental
Porte: Arbustiu (alçada: 3 m; amplada: 2 m)
Fulles: Persistents
Resistència al fred: Zona 7 (-17,7 a -12,3º C)
Característiques: Arbust o petit arbret de forma molt variable. Les fulles són lluents, coriàcies, més verdes per l'anvers i més pàl·lides pel revers, però de forma molt variable (lanceolada, ovada o el·líptica) i el marge també pot variar molt entre enter i dentat. Els peus femenins desenvolupen uns fruits globosos petits (4-6 mm), vermells al principi i negres quan són madurs, entre finals d'estiu i principis de tardor. Atreu els himenòpters.
Usos freqüents: En restauracions ambientals i també com a ornamental en tanques, talusos i massissos d'arbustives. Densitat de plantació en tanques: 1-2 plantes/ m.l.
Jardinería: Planta amb pocs requeriments. És convenient realitzar podes per millorar la seva compacitat. Pot patir atacs de pugó.
Agrupacions:  Autòctones.  Persistents.  Perennifòlies.  Arbòries.  Adaptades a zones litorals.  Gipsícoles.  Medianas y setos. 

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto