Juncus effusus

Gènere: Juncus
Espècie: effusus
Família: Juncàcies
Nom popular: Jonc d´estores
Distribució natural: Àmpliament repartida per tot Europa i oest d'Àsia. És general a la Península Ibèrica, tot i que més freqüent a la meitat est i al nord. Viu en jonqueres i llocs humits de l'estatge montà, subalpí i contrades mediterrànies plujoses, entre 20-1900 m s.n.m.
Humitat: Mitjana o Alta
Insolació: sol
Requeriments edàfics: Indiferent al tipus de sòl (calcari o silícic). Pot viure en tot tipus de substrat (sorrencs, llimosos, argilosos, pedregosos) i en sòls pobres en nutrients i matèria orgànica.
PH: Sense tendència limitant
Color A: Sense interès ornamental
Porte: Herbaci (alçada: 40-80 cm; amplada: 80-100 cm)
Fulles: Persistents
Resistència al fred: Zona 4 (-34,4 a -28,9º C)
Característiques: Jonc perenne d'aspecte robust, de tiges cilíndriques, llises o lleugerament estriades, sense fulles, erectes, de color verd pàl·lid. Té la medul·la interior contínua. No té fulles. Les beines basals són d´un bru rogenc, mats. Pot créixer aïlladament o formant grans agrupacions espesses. S'escampa mitjançant rizomes vigorosos. Les inflorescències, que apareixen entre primavera i estiu, són obertes i ramificades, d´un verd pàl·lid o brunenc. En zones molt fredes les tiges arriben a tornar-se brunes a l´hivern. És de fàcil implantació.
Usos freqüents: Molt útil en restauracions ambientals en zones humides (embassaments, rierols, vores d´estanys, aiguamolls). Molt útil també per al tractament terciari en depuradores, implantada sobre graves o llims a les ribes. En jardineria pot ubicar-se a la vora de l´aigua o en les proximitats, on la capa freàtica es manté elevada; el millor emplaçament és en zones que s´inunden periòdicament que tenen un embassament permanent si la fondària de l´aigua no sobrepassa els 10 cm, tot i que poden tolerar períodes llargs de sequera. Densitat de plantació: 3-4 plantes/m2.
Jardinería: Tolera tant una sequera temporal relativament llarga com una inundació permanent si no es troba a més de 10 cm de profunditat; en general, el seu òptim es troba en zones que oscil·len en fondària i passa períodes fora de l´aigua. No requereix cap tipus de substrat especial (fins i tot pot viure sobre graves si disposa d´humitat permanent). Per evitar l´elongació dels rizomes i mantenir les plantes sota control s´haurien de submergir amb el contenidor. Tolera bé les podes i les segues periòdiques.
Agrupacions:  Autòctones.  Persistents.  Perennifòlies.  Zones humides i aquàtiques.  Graminoides i junciformes. 

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto