Brachypodium retusum

Gènere: Brachypodium
Espècie: retusum
Família: Gramínies
Nom popular: Llistó, fenàs, fenàs reüll, cerverol
Distribució natural: Nord d'Àfrica i altres punts de la Mediterrània. A la Península Ibèrica és general (tot i que progressivament més rara cap als Pirineus), i també és general a les Illes Balears. Viu en prats eixuts, garrigues i llocs rocosos de les contrades mediterrànies i l'estatge montà, fins als 1700 m s.n.m.
Humitat: Baixa
Insolació: sol
Requeriments edàfics: Indiferent al tipus de sòl (calcari o silícic). Viu bé en terrenys pedregosos. Tolera els que són argilosos si disposa d'un bon drenatge, i també pot viure en sòls pobres en nutrients.
PH: Sense tendència limitant
Color A: Sense interès ornamental
Floració: Primavera
Porte: Herbaci (alçada sense flors: 20-30 cm; alçada amb flors: 40-60 cm)
Fulles: Persistents
Resistència al fred: Zona 7 (-17,7 a -12,3º C)
Característiques: Planta rizomatosa, de tiges primes i nues a la part superior, ramificades. Forma catifes sota els arbustos de les garrigues i pinedes, i en prats secs. Adquireix un to grogós a l'estiu. Té un creixement lent.
Usos freqüents: Molt útil en talussos secs i pedregosos per a la fixació, estabilització i protecció del sòl. Apta per a jardineria de baix manteniment, en zones seques i assolellades o a mitja ombra. Molt útil també en rocalles, agrupacions de gramínies i en jardins a prop del mar. Apta com a entapissant, plantada a una densitat de 6-8 plantes/m2.
Jardinería: Planta molt resistent, amb molt pocs requeriments. No requereix regs suplementaris (ja que suporta bé la sequera a l'estiu) ni adobats del terreny. Admet bé les segues i és aconsellable fer-ne ocasionalment si es vol formar una gespa, però s'ha de tenir en compte de no arranar-la a menys de 5 cm d´alçada.
Agrupacions:  Autòctones.  Persistents.  Perennifòlies.  Adaptades a zones litorals.  Gipsícoles.  Graminoides i junciformes.  Entapissants.  Rocalles.

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto