Gènere
Espècie
NEC. HÍDRIQUES
ÈPOCA DE FLORACIÓ
Resistència al fred
NEC. INSOLACIÓ
Color Floració
TENDÈNCIA PH

Arundo donax

Gènere: Arundo
Espècie: donax
Família: Gramínies
Nom popular: Canya.
Distribució natural: Originària de l’est i sud de l’Àssia, i possiblement també del sud de la península Aràbiga i algunes zones d’Àfrica. S’ha plantat i naturalitzat en les regions temperades poc fredes, subtropicals i tropicals dels dos hemisferis, especialment al Mediterrani, Califòrnia, oest del Pacífic i el Carib. Ha colonitzat l’àrea mediterrània i el nord d’Àfrica des d’antic al llarg de rius i recs, rambles i llocs humits. A Catalunya, País Valencià i Balears és general per sota dels 1200 m.s.m. S’esten pels seus rizomes subterranis que creixen formant llargues colònies monoespecífiques de varis km al llarg dels cursos d’aigua o on s’acumula aigua freàtica o humitat. Està inclosa en la llista de les 100 espècies exòtiques invasores més perjudicials del món, de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa.
Humitat: Mitjana o Alta
Insolació: Sol
Requeriments edàfics: Indiferent a la natura àcida, neutre o bàsica del substrat. Tolera un cert grau de salinitat del sòl. El seu hàbitat ideal són els sòls humits i rics en nutrients (prop de rierols o on la capa freàtica és alta).
PH: Sense tendència limitant
Color A: Bru
Color B: Lila
Floració: Tardor
Porte: Presenta un rizoma subterrani llenyós, gruixut i llarg del qual neixen les canyes lignificades, de 2 a 6 m d’alçada i de 2 a 4 cm de diàmetre.
Fulles: Perennes, lanceolades.
Resistència al fred: Zona 9 (-6,6 a -1,2º C)
Característiques: Planta de rizoma llenyos subterrani, gruixut i llarg, del qual neixen les tiges erectes i robustes, buides, folioses, lignificades (les canyes), d’entre 2 i 6 m d’alçada i de 2 a 4 cm de diàmetre, les quals persisteixen més d’un any i a partir del segon ja poden produir ramificacions laterals. Les fulles són glauques, de 2 a 8 cm d’amplada, amb lígules en forma de línia de pèls. El limb, fortament auriculat a la base, és pla i de 30-60 cm de llargària. Floreix de setembre a octubre. Les flors se solen agrupar de tres en tres per a formar nombroses espiguetes que generen panícules denses, de color lila o blanquinós. Produeix fruits que no solen ser fèrtils.
Usos freqüents: Sovint es planta amb la finalitat d’estabilitzar talussos de terra, per a la qual cosa és molt ràpida i eficaç. Molt bona protectora del sòl als marges dels rierols i recs. Forma masses denses amb llargues espigues que tenen un potencial ornamental en zones controlades. Se solen utilitzar les canyes per a usos diversos. També és cultiva com a font renovable de biocombustible, ja que creix ràpidament en diferent tipus de sòls i climes.
Jardinería: De molt fàcil implantació i de creixement molt ràpid. De comportament molt agressiu. Desplaça fàcilment altres espècies si troba les condicions edàfiques adequades. És aconsellable disposar-la en un lloc on es pugui controlar l’expansió dels rizomes si s’usa en jardineria. És difícil d’erradicar ja que els fragments de rizoma, amb un alt contingut de reserves nutricionals, rebroten molt fàcilment.
Agrupacions:  Al·lòctones.  Persistents.  Perennifòlies.  Adaptades a zones litorals.  Zones humides i aquàtiques.  Graminoides i junciformes.  Entapissants. 

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto