Rhus coriaria

Gènere: Rhus
Espècie: coriaria
Família: Anacardiàcies
Nom popular: Sumac, tintillaina, rus, sumaque, sumac sicilià.
Distribució natural: Pluriregional. Originària d’Àssia i la mediterrània oriental. Actualment es cultiva al sud d’Itàlia i a Sicília, així com a tot Orient Mitjà. Els exemplars espontanis (generalment en riberes o costers relativament humits i ombrívols) solen ser de cultius antics dedicats a l’adobat del cuiro i que s’han asilvestrat.
Humitat: Mitjana
Insolació: Sol, mitja ombra o ombra
Requeriments edàfics: Viu bé en sòls àcids, neutres o bàsics. Te bona capacitat d’adaptació als substrats. Tolera els terrenys sorrencs, llimosos o argilosos. Viu bé en terrenys pedregosos.
PH: Sense tendència limitant
Color A: Groc
Floració: Primavera
Porte: Arbust caducifoli que sol créixer per sobre d’1 m d’alçada (arribant sovint a 3 m), molt ramificat.
Fulles: Caduques, compostes, grosses.
Característiques: Arbust caducifoli que sol créixer per sobre d’1 m d’alçada (arribant sovint a 3 m), molt ramificat. Amb fulles molt verdes de tacte suau i avellutat grosses i compostes que produeixen un oli anomenat urushiol que no és verinós però que en contacte amb la pell genera reacció al·lèrgica. De branquillons gruixuts i amb raïms terminals que formen les seves flors. Aquestes creixen en forma de ramellets i tenen un color groc verdós (amb aroma semblant al dels xuclamels). Floreix entre maig i juny. El fruit és de la mida d’un pèsol de color bru vermellós.
Usos freqüents: Molt interessant com a arbust ornamental per la coloració intensa ataronjada del seu fullam a la tardor. Apte per a formacions denses, y en bardisses i mitjanes tant assolellades com ombrívoles. Viu bé en rocalles. Te un ús en el procés d’encurtit del cuiro. També te usos culinaris com a acidulant.
Jardinería: Viu bé tant al sol com a l’ombra. Planta molt resistent a les terres de mala qualitat.Tolera molt bé la poda. Es transplanta molt bé des de contenidor. En general està lliure de plagues i malalties.
Agrupacions:  Al·lòctones.  Persistents.  Caducifòlies.  Medianas y setos.  Rocalles.

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto