Gènere
Espècie
NEC. HÍDRIQUES
ÈPOCA DE FLORACIÓ
Resistència al fred
NEC. INSOLACIÓ
Color Floració
TENDÈNCIA PH

Luma chequen

Gènere: Luma
Espècie: chequen
Família: Mirtàcies
Nom popular: Chequén, Huillipeta, arrayán blanco.
Distribució natural: Endemisme dels boscos centrals andins entre Xile i Argentina, des dels 30 als 41º de latitud Sud. Introduïda com a ornamental a la costa del Pacífic Nord dels EEUU. Habita llocs humits, generalment a les ribes de llacs o estanys, o fins i tot dins regs d’aigua corrent de forma permanent. Pot viure en valls on les precipitacions són constants. De 0 a 2000 m.s.m.
Humitat: Mitjana o alta
Insolació: Mitja ombra o Ombra
Requeriments edàfics: Indiferent a la natura àcida, neutre o bàsica del substrat. Requereix sòls amb humitat constant, sigui per l’embassament del substrat, sigui per l’aport de pluja o regs molt freqüents.
PH: Sense tendència limitant
Color A: Blanc
Floració: Estiu
Porte: Arbust o petit arbre perennifoli ramificat de mida mitjana, de fins a 9 m d’alçada.
Fulles: Perennes, coriàcies.
Resistència al fred: Zona 9 (-6,6 a -1,2º C)
Característiques: Arbust o petit arbre perennifoli ramificat de mida mitjana, de fins a 9 m d’alçada, amb escorça de color bru grisós a cafè plomós, decorticant. Les tiges noves són pubescents. Les fulles són oposades, coriàcies, ovalades, amples i curtes, amb àpex i bases aguts, de 0,5-2,5 cm de llarg i 0,3-1,5 cm d’ampla. Floreix de principis a mitjans d’estiu. Les flors són hermafrodites, de color blanc, axilars i solitàries, amb 4 sèpals fusionats i 4 pètals lliures de 4-7 mm de llarg, amb nombrosos estams llargs també de color blanc. El fruit és una drupa comestible de color porpra obscur, d’1 cm de diàmetre, que madura a principis de tardor. Tota la planta desprèn un agradable aroma.
Usos freqüents: Planta de gran valor ornamental tant pel seu fullam com per la seva floració estival en àrees embassades i a l’ombra o mitja ombra. Útil en plantacions ajardinades a les ribes de cursos d’aigua constant. Tolera perfectament les zones de regs constants. Apte per a plantar sota de grans arbres ombrívols amb una filtració del 40-80 %, o en zones orientades al nord i amb ombres intenses del 80-100 %. Es pot usar en zones de molt mal drenatge.
Jardinería: Resisteix gelades ocasionals i no perllongades de fins -5º C, però no tolera la neu.
Agrupacions:  Al·lòctones.  Persistents.  Perennifòlies.  Aromátiques.  Arbòries.  Zones humides i aquàtiques. 

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto